Moruds busbande på spil i julemåneden

Ny borgerundersøgelse på nettet skal give lokalpolitikerne og Fynbus en julegave, de kan bruge til noget.

Tak for jeres deltagelse
Så er brugerundersøgelsen på www.busbanden.dk slut. Stor tak til alle jer, der har brugt tid på at svare og været med til at give nyttig viden om, hvornår behovet for busser mellem Odense og Morud er størst.

Vi går nu i gang med at analysere svarene og offentliggør resultatet af undersøgelsen her på siden 15. januar 2012. Det samlede resultat vil også blive sendt til lokalpolitikerne og Fynbus.

God jul og godt nytår ønsker

Busbanden 5462/Morud Lokalråd
20.12.2011


Den 1. december går Moruds såkaldte busbande igen i aktion, denne gang med en brugerundersøgelse på internettet. På www.busbanden.dk bliver borgerne bedt om at prioritere, hvilke tre afgange de allermest ønsker sig. På den måde håber den nordfynske borgergruppe at kunne give beslutningstagerne et bedre billede af, hvornår på dagen behovet for flere busser er størst på den 5 kilometer lange rute mellem Morud og Slukefter i Odense NV.

Morud har i dag kun meget begrænset busdrift og har - som det eneste byområde af sin størrelse i omegnen af Odense - ikke længere nogen busser om aftenen eller i weekenderne. Konsekvenserne er det seneste år blevet mærkbare for byens borgere, efter at Region Syddanmark har sat busdriften til det ellers så attraktive og voksende Morud på vågeblus.

Efter længere tids pres fra borgerne i Morud tyder meget på, at Nordfyns Kommune og Fynbus nu er villige til at forbedre busforbindelserne til Morud som en forsøgsordning fra efteråret 2012. Det bliver – ifølge et notat fra Fynbus til Nordfyns kommune – dog næppe den bybusløsning, der har været Busbandens mål, men en række ekstra afgange for regionalbussen med endestation i Morud.

En prioriteret ønskeliste fra borgerne
- Om det bliver bybus eller mere regionalbus er ikke det afgørende. En bus er en bus, bare den kører, lyder det fra tovholder Rasmus Gade fra Busbanden 5462.
- For os handler det om at sikre, at tidligere fejltagelser ikke gentages, så det ikke alene er embedsmænd, som bestemmer, hvilke afgange vi skal have her i Morud. Borgerne, kommunen og Fynbus må have en fælles interesse i at sikre, at busserne kommer til at køre på de tidspunkter, hvor borgerne har størst behov, fortsætter Rasmus Gade. Han opfordrer alle i Morud, der tidligere har brugt bussen eller ønsker at bruge bussen i fremtiden, til at gå på nettet og deltage i undersøgelsen.
- Vores mål er at give lokalpolitikerne en julegave, de kan bruge til noget: En prioriteret ønskeseddel fra borgerne. Den kan de så sammenholde med embedsmændenes anbefalinger, når de skal vurdere, hvad der er den rigtige løsning.

Lokal opbakning og national opsigt
Busbanden blev kendt i sensommeren, da medlemmerne lavede en stor busaktion foran Dagli’Brugsen, hvor blandt andre borgmester Morten Andersen (V) fik en tur i en lejet veteranbus på ruten mellem Morud og Slukefter sammen med et buskort, der gælder til alle de afgange, som ikke findes i dag.

Finurlig humor, realisme og vækstfokus har været et bevidst valg for borgergruppen, der satser på dialog og samarbejde frem for traditionel protestagitation. En metode, der har vakt opsigt langt ud over Morud og omegn. Senest er bandemedlem Tobias Anker endt som tophistorie på forsiden af novemberudgaven af Busmagasinet, som er de danske busvognmænds fagblad. Og på tværs af de politiske partier i kommunen har Busbanden oplevet anerkendelse for sin måde at agere på.

- Vi er nok en lidt anderledes bande, for vi stiller os ikke bare op på sidelinjen og kræver. Vi vil gerne være en del af løsningen og har derfor også sagt til politikerne og Fynbus, at kommer der en ny køreplan, så vil vi bakke den op med informationsmateriale til byens borgere. Vi får kun nye busser, hvis vi efterfølgende også bruger dem, tilføjer Jon Bøgelund Rasmussen, formand for Morud Lokalråd, der står bag Busbanden 5462.

Det samlede resultat af Busbandens borgerundersøgelse på internettet vil blive offentliggjort på hjemmesiden og sendt til lokalpolitikerne og Fynbus i løbet af januar 2012. Uanset udfaldet af undersøgelsen lover bandens medlemmer at fortsætte buskampen i det nye år.

Mere information:
www.busbanden.dk
Busmagasinets tophistorie om Moruds busbande – læs den her

1.12.2011