Skt. Hans 2003

Skt. Hans 2003 - Læs båltalen

Skt. Hans festen i Elledalen blev præget af regn og blæst. Det betød, at mange havde valgt at blive hjemme.

Borgerforeningen havde i år genindført båltalen. Årets taler var journalist og formand for Morud Lokalråd Lars Roger Sørensen.

Lars sagde:

"Skt. Hans er den aften om året, hvor man afgøre med sig selv, om man er optimist eller pessimist. Optimisten vil glæde sig over sommeren, og trods i aften også varmen og ferien. Pessimisten vil beklage sig over, at fra i aften bliver dagene længere, vinteren nærmer sig osv.

Jeg er nok af natur en optimistiske type, og det, der er sket her i Morud de seneste år, er med at øge MIN optimisme. Da jeg stod her for nogle år siden, efterlyste jeg, at folk tog hænderne op ad lommerne. Det er sket, og det er dejligt.

Hjemmeside, kunstforening, friluftsbad, teltplads, naturlegeplads, nyt blod og nye aktiviteter i borgerforeningen har vi fået. Meget er sket, og heldigvis for det.

Sådan skal det blive ved, hvis dette sted, Morud & Omegn, skal være værd at bo i. Vi skal alle sammen tage hænderne op ad lommerne, når der er brug for det.

Vi kan jo se, hvad der sker, når man ikke står sammen i et lille samfund. Bare kig på Skamby og deres skole. Trods meget lang snor fra kommunen i årevis med hensyn til skoledistriktet, bakkede de lokale beboere ikke skolen op, da der var brug for det. Utilfredse forældre trak i stedet deres børn ud af skolen. Man kan efter min mening med rette sige, at hvis der ingen opbakning er hos de lokale bag skolen, hvorfor skal vi så have den ? Så er skolen jo ikke den samlende kraft, som den bør være. Nu har de så af byrådet fået to år til at vise, at de kan stå sammen, og lad os håbe for dem, at de kan.

Vi her i området skal lære af sagen fra Skamby. Og selv om vi har det godt lige nu, så er det ikke nogen naturlov, at det bliver ved. Der er ikke ret mange evige sandheder tilbage her i 2003. Det, som min mor i sin tid forsøgte at indprente både hos min bror og mig om, at hvis man bare blev skolelærer eller bankmand, så var den hellige grav vel forvaret livet ud - med pension. Hallo ! Sådan var det dengang.

I dag er det kun konstant indsats tæller. Både på jobbet og i lokalsamfundet.

Jeg vil godt fortælle om et rigtig godt eksempel på, at samarbejde imellem forskellige foreninger virkelig nytter. Her fra Morud.

I husker måske balladen omkring naturlegepladsen, som kulminerede med, at der en dag efter at en masse unge havde festet omkring bålhytten, var spredt en masse glasskår også på fodboldbanerne. På en dag, hvor der skulle spilles fodbold - måske af lillebrødre og -søstre til nogle af festdeltagerne.

Idrætsforeningens ledelse var forståeligt nok rasende, men var så fornuftige, at de spurgte bl.a. lokalrådet og borgerforeningen, om vi ville hjælp. Det ville vi selvfølgelig, og i løbet af to dage fik vi indkaldt skolebestyrelsen, samt Adamsminde, hvor de havde lignende problemer, samt den forældrekreds, der havde stået for opførelsen af naturlegeplads, til et møde. Et møde sammen med forældre og - ikke mindst - de unge selv.

Der dukkede 25-30 unge op, og vi fik en rigtig god snak om problemerne, og de unge var helt klar over, at det var noget skidt, der var sket. Vi fandt ud af, at det ikke var unge udefra, men vores egne, og de var utroligt åbne for at finde en løsning.

Bl.a. fik de at vide, at de er velkomne til at feste der, stedet er jo lavet for at blive brugt. Og et eller andet sted er det er jo et positivt problem, at området er blevet så populært.

Men de unge fik også at vide - og det gjorde indtryk - at også småbørn, ældre, familier - og også fodboldklubben, og alle mulige andre også har lov til at bruge området, og at alle derfor har en pligt til at passe på det.

Der blev nedsat en gruppe med et par unge og nogle af de forældre, der byggede naturlegepladsen, for at lave nogle færdselsregler. Jeg ved ærlig talt ikke, hvad de har snakket om, men siden har der ikke været mere ballade.

Her var det samarbejdet på tværs af foreninger o.s.v., der gav pote. Og bare det, at så mange unge med én dags varsel dukkede op til mødet, var ekstremt positivt.

Da jeg og min lille familie flyttede hertil for 11 år siden, blev jeg imponeret over idrætsforeningen, og hvad den magtede. Solsikkefest, Julemesse osv. De mennesker, der fik det til at ske, er her stadig, men de er ved at trække sig tilbage, helt forståeligt, så der er brug for nye hænder. Ikke bare i idrætsforeningen, men overalt i de frivillige bestyrelser.

Kun ved konstant at have nye hænder på vej og nye initiativer i gang, er der liv i et sted som vores, som jo både er et smukt og attraktivt sted. Lige nu er der meget liv på Langesø med en ny golfbane på vej og masser af aktiviteter, kommunen har gang i en ny udstykning, og der er nedsat en gruppe til at kigge på, hvordan vi får gjort noget ved bymidten, så den virker spændende og indbydende i stedet for at skræmme mulige tilflyttere folk væk

Så alt i alt så sker der meget godt her. Nye folk er blevet aktive. Men, vi skulle gerne fat i nogle flere nye med ny energi og nye ideer. Det tror jeg også vil ske. Af den enkle årsag, at det jo ikke bare er nødvendigt for vores lille samfund, det er jo også sjovt at være med der, hvor noget sker."

Jon B. Rasmussen
26.06.2003


Tilbage 

Morud.dk - akivet

   Til toppen


Opdateret 16. oktober 2016

webmaster@morud.dk