Busbanden 5462: Vi kæmpede for busserne og fik dem tilbage!
”Busbanden 5462″ er et udvalg under Morud Lokalråd. Vores mål er at sikre busforbindelserne mellem Odense og Morud/Bredbjerg, der er Nordfyns fjerdestørste byområde og et vækstområde i kommunen. En velfungerende kollektiv trafik er afgørende for områdets fortsatte udvikling.
Hvorfor opstod Busbanden?
Den organiserede “bande” opstod i kølvandet af Region Syddanmarks kontroversielle beslutning om at skære kraftigt i bustrafikken i hele regionen. For Moruds vedkommende betød beslutningen, at vi i august 2010 – fra den ene dag til den anden – mistede alle busforbindelser til Odense formiddag, aften og weekend. Nedskæringerne var politisk begrundet og skete på trods af, at FynBus strategisk vurderede, der var et godt fremtidigt passagergrundlag at drive busrute på mellem Morud og Odense.
Hvad var Busbandens mål?
Takket være stor borgeropbakning, folkelige events, grundige analyser og brugerundersøgelser lykkedes i løbet af 2012 at finde en ny løsning, hvor regionalbussens afgange suppleres af bybuskørsel gennem et samarbejde mellem FynBus og Nordfyns og Odense kommuner. Det skete ved en 5 kilometers forlængelse af bybussen fra Slukefter. Rute 23, som den nye bybusrute kaldes, kørte sin første tur den 20. januar 2013 og blev modtaget med kæmpe smil, flag, sang og taler foran Dagli’Brugsen i Morud.
Hvorfor vakte Busbanden opsigt?
Løsningen, hvor Moruds busbande arbejdede sammen med kommune og busselskab om en konstruktiv løsning, vakte opsigt langt ud over lokalområdet. Vi kom bl.a. på forsiden af det landsdækkende “Busmagasinet” og fik omtale i både tv, radio og den trykte presse. I Morud mødte man ingen sure læserbreve og traditionelle protest-underskriftindsamlinger, men i stedet en målrettet bande, der havde som mål at finde en løsning, hvor alle aktører kom ud som vindere.
Derfor blev Busbanden den første modtager af Fyens Stiftstidende demokratipris, Bland Dig Prisen, samme år. Med prisen fulgte 15.000 kroner, som bl.a. blev brugt til at opsætte to bænke – busbandebænken og blanddigbænken – midt i byen. De står i dag som symbol på, at vi ved fælles hjælp har fået busserne til Odense ud at trille igen. Men også som et symbol på, hvordan alle gode løsninger starter og slutter med den gode dialog tæt på hinanden og i øjenhøjde.
Hvordan er indsatsen blevet fulgt op?
Borgerne viste vejen frem ved at bakke aktivt op fra starten, og efter et par år med stor passagerfremgang blev forsøget med bybusser til Morud gjort permanent. Sideløbende blev der gennemført mange kampagner rettet mod både de unge, familier og ældre, og hvert år kommer FynBus til Morud for at informere om rejseregler, køreplaner, priser og give ny inspiration til at tage bussen.
Hvad sker der fremover?
Der er spændende forbedringer på vej. For når Odense Letbane står færdig, bliver Moruds plads på det fynske buskort for alvor slået fast. Her bliver vi nemlig endestation på en helt ny bybusringrute fra Morud over Tarup, syd om bymidten og videre via Rosengårdcentret til Fraugde. Samtidig vil regionalbussen Hårslev-Morud-Odense fortsætte.
Rykker Busbanden ud igen?
I Bredbjerg og Morud har vi kæmpet for at få busserne. Vi har gennem flere år prøvet, hvordan det som by var at være hægtet af den kollektive trafik. Vi mobiliserede kræfter til at ændre på tingenes tilstand, og strækningen fra Slukefter til Morud er i dag en integreret del af det fynske busrutenet. Med andre ord: Missionen er lykkedes!
I Busbanden har vi derfor kørt det politiske arbejde i garage. Men vær sikker på, at vi er klar til at rykke ud igen, hvis der bliver behov … Og husk: Busserne kører, fordi vi bruger dem! Så bliv ved med det! Tag dem ikke for givet.